Home » Blog » Veelgestelde vragen (en antwoorden) over het vliegwiel van een spinningfiets

Veelgestelde vragen (en antwoorden) over het vliegwiel van een spinningfiets

Vliegwiel

Wij krijgen regelmatig vragen over het vliegwiel op een spinningfiets. Dit is ook een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee houdt als je een spinning bike gaat kopen. Zwaardere vliegwielen worden vaak als beter gezien, omdat de beweging een stuk natuurlijker aanvoelt. Helaas betaal je ook meer voor een fiets met een zwaarder vliegwiel. Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen beantwoord die te maken hebben met het vliegwiel van een spinningfiets!

Is een zwaarder vliegwiel beter op een spinningfiets?

Hoe zwaarder het vliegwiel is op een spinningfiets, des te soepeler de werking. Het is daarom (vaak) beter om een spinningfiets te kopen met een zwaarder vliegwiel. Helaas betaal je ook meer geld voor dit soort fietsen, omdat ze eenmaal lekkerder fietsen. Daarnaast zorgt een zwaar vliegwiel ook voor meer stabiliteit op de fiets. Dit is fijn omdat je vrij intensief en heftig aan het trappen bent tijdens een spinningworkout. Zo blijft de fiets stabieler staan.

Wat voor vliegwielgewicht raden jullie aan?

Bij goedkope spinningfietsen zien we vaak een vliegwielgewicht van tussen de 10kg en 18kg. Eigenlijk wil je – als het budget het niet toelaat om een duurdere fiets te kopen – het liefst zoveel mogelijk richting de 18kg. Een spinningfiets met een vliegwiel van 10kg is net iets te licht, waardoor je geen voorwaarts fietsgevoel hebt en de fiets minder stabiel staat. Bij middenklasse spinningbikes zie je een vliegwiel van 18+ kg. In deze prijsklasse komen vliegwielen van 20kg veel voor. Topklasse spinningfietsen, in de prijsklasse vanaf 800 euro, zien we vliegwielen van tussen de 20kg en 30kg. Echter zien we in dit segment fietsen met ingewikkelde magnetische systemen, waardoor een zwaar vliegwiel overbodig wordt. De fiets is ook al zwaar genoeg van zichzelf, waardoor het niet uitmaakt voor de stabiliteit.

Waar dient een vliegwiel voor?

De taak van een vliegwiel is om het gevoel van outdoor fietsen te stimuleren. Het slaat de energie op, die je tijdens het fietsen maakt, en gebruikt dit om een soepele cadans te geven. Een goed vliegwiel zorgt er voor dat de snelheid waarmee je benen draaien om het pedaal consistent kan blijven. Ook zorgt dit voor het voorwaartse gevoel dat je tijdens het fietsen buiten ook ervaart. Daarnaast zorgt het voor stabiliteit en bepaalt het mede hoeveel weerstand de fiets kan leveren.

nv-author-image

De Spinning365 redactie bestaat uit drie personen. Zij testen, bekijken en schrijven reviews over spinningfietsen en geven hun eerlijke mening. Daarnaast bekijken ze het laatste spinning-nieuws en geven ze tips over alles wat met spinning te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *