Home » Blog » Verschillen tussen een spinningfiets, smart bike, fietstrainer en hometrainer

Verschillen tussen een spinningfiets, smart bike, fietstrainer en hometrainer

Verschillen tussen een spinningfiets, smart bike, fietstrainer en hometrainer

Een spinningfiets, smart bike, fietstrainer of een hometrainer zijn drie geschikte apparaten om thuis je conditie op peil te houden, om af te vallen en om kracht op te bouwen. Eén van de voordelen van spinning als workout is dat je het makkelijk voor de TV kan doen. Zo kan je tegelijk sporten en jouw favoriete Netflix-serie bingewatchen! Dit wordt tijdens het doen van burpees natuurlijk een stuk lastiger! 😉 Maar wat zijn nou de verschillen tussen een spinningfiets, smart bike, fietstrainer en hometrainer? Die verschillen hebben wij op een rijtje gezet zodat jij de juiste keuze kan maken!

Spinningfiets

Een spinningfiets wordt gebruikt op sportscholen voor spinninglessen. Je kan deze fiets helemaal naar eigen wens afstellen. Het zadel kan hoger of lager, het stuur kan hoger of lager en zelfs meer naar voren of naar achteren. Zo kan je dezelfde houding nabootsen als op een racefiets. De fiets heeft een doortrapsysteem, je kan dus niet in één keer je benen stilhouden. Dit is ook de reden dat er op veel spinningfietsen een “noodrem” zit. Met een draaiknop op de spinningfiets kan je de weerstand lichter of zwaarder zetten. Op een spinningfiets kan je ook in de pedalen gaan staan.

spinningfiets

Fietstrainer

Een fietstrainer is een “standaard” waar je een eigen fiets (zoals een racefiets, triathlonfiets of gravelbike) op kan zetten. Zo kunnen triatleten, wielrenners en andere fietsers hun fietsconditie ook op peil houden in de winter, op hun eigen fiets. Er zijn verschillende soorten fietstrainers op de markt. Bij de goedkopere modellen zitten beide wielen vaak nog op de fiets. De achterband draait dan vaak over een rol waardoor de band sneller slijt en je de band vaker moet vervangen of er een speciale trainingsband omheen moet leggen. Bij de duurdere modellen haal je het achterwiel eraf en zet je de fiets vast in een standaard. Duurdere modellen kunnen vaak een hoger stijgingspercentage simuleren, maken minder geluid en geven een zeer realistische fietservaring.

Wist je dat: Op een goede fietstrainer kan je een fietscomputer gebruiken om gegevens te meten. Je koppelt deze ook eenvoudig aan een horloge. Recent hebben wij de Wahoo ELEMENT roam getest. Op een fietstrainer heb je ook veel aan een powermeter, zoals de 4iiii, waar we ook een uitgebreide review over hebben geschreven.

Hometrainer

Een hometrainer lijkt, samen met de smart bike, het meest op de spinningfiets. Het grootste verschil tussen een hometrainer en een spinningfiets is dat een hometrainer minder “sportief” is. Op een hometrainer zit je rechter, alsof je op een oma-fiets zit. Dit maakt het een stuk moeilijker om te sprinten of te fietsen alsof je op een racefiets zit. Op een hometrainer kan je je benen stilhouden, op een spinningfiets zit een doortrapsysteem. Je hebt verschillende soorten hometrainers. Op veel hometrainers kan je verschillende gegevens bekijken zoals de afgelegde afstand, het tempo, de tijd en ga zo door.

Smart bike

Tegenwoordig zijn er ook verschillende smart bikes op de markt, zoals de Wahoo Kickr Bike. Een smart bike zou je kunnen omschrijven als een super-de-luxe spinningfiets. Bij veel smart bikes zijn er verschillende opties om de positie op de wegfiets na te bootsen. Ook kan je op sommige smart bikes een racestuur of triathlonstuur, een eigen zadel en zelfs je eigen pedalen monteren. Soms worden smart bikes ook wel omschreven als een combinatie tussen een fietstrainer (met je eigen racefiets) en een spinningfiets. Bij het ontwerpen van de smart bikes is er alles aan gedaan om het fietsen op de weg zo goed mogelijk na bootsen.

nv-author-image

De Spinning365 redactie bestaat uit drie personen. Zij testen, bekijken en schrijven reviews over spinningfietsen en geven hun eerlijke mening. Daarnaast bekijken ze het laatste spinning-nieuws en geven ze tips over alles wat met spinning te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *