Home » Blog » Alles over bookmakers en odds

Alles over bookmakers en odds

Helaas kunnen we geen gokje wagen op de spinningsport. Hoe graag we ook geld zouden willen inzetten op het professionele spinningcircuit, het is niet mogelijk. We verwachten ook niet dat dit in de nabije toekomst wel zo gaat zijn. Toch kan het interessant zijn om op andere takken van sport en/of fietssport een gokje te wagen. Doe dit dan natuurlijk wel met geld dat je ook daadwerkelijk kan missen. In dit artikel leggen we een aantal zaken uit omtrent bookmakers, diverse aanbieders en soorten odds. Deze twee begrippen kunnen wellicht wat verwarring veroorzaken. Een bookmaker was vroeger vaak nog echt een persoon die jouw weddenschap accepteerde. Tegenwoordig is dit allemaal online geregeld en niet meer zoals in de oude films 😉.

Wat is een bookmaker?

Bookmaker is een woord uit het Engels. Als je de werkelijke beschrijving van het woord opzoekt, dan is een bookmaker een persoon die weddenschappen accepteert op een uitslag van iets. Vaak is dit dan een wedstrijd, toernooi of belangrijke gebeurtenis. Dit zou dus de uitslag kunnen zijn van PSV-AJAX, maar ook wie de volgende minister president van Nederland wordt of de nieuwe president in de Verenigde Staten.

De bookmaker bepaalt wat voor odd hij per weddenschap geeft. Daar lees je in de volgende alinea meer over. De bookmaker was vroeger een persoon in een kantoor (vaak met een klein groepje personeel). Tegenwoordig is veel online geregeld en is de bookmaker een megagroot bedrijf met notarissen, contracten, odds die per computer per seconde worden aangepast en nog veel meer. Het is echt een miljardenindustrie geworden.

Hoe werken odds?

Odds worden in het Nederlands ook wel noteringen genoemd. In veel landen worden er andere vormen van noteringen gebruiken. Zo schrijven Engelsen het als fractionele notering (fractional odds), in de vorm van 7/1.Hieronder bekijken we de odds die veel gebruikt worden, waar we natuurlijk beginnen met de Nederlandse odd, die je vaak bij de populaire Nederlandse bookmakers ziet.

De bekendste vorm van notering

De bekendste vorm is de vorm die je bij bookmakers zoals Unibet en Bwin tegenkomt. Dit is een notering die er als volgt uit kan zien:

  • 1.05
  • 3.15
  • 28.00
  • etc.

Een voorbeeld

Dit wordt ook wel de Europese notatie genoemd. In het geval van 1.05 krijgt een speler die 10 euro inzet op deze weddenschap, 10x de notatie terug. Wint de speler de weddenschap, krijg je je inleg terug + €0,50. Geen vetpot. Waarschijnlijk gaat het hier om een weddenschap waarvan de uitslag hee logisch is (bijvoorbeeld Ajax wint tegen een team uit de keukenkampioendivisie).

Bij een weddenschap met een odd van 28.00 wint de speler 28 keer zijn inleg terug. Zet je 10 euro in en win je uiteindelijk de weddenschap? dan krijg je in totaal 280 euro uitgekeerd, waarvan dus 270 euro pure winst is. Dit is een weddenschap die niet heel logisch is dat je deze wint. De bookmaker heeft er vertrouwen in dat je niet wint, daarom keert hij veel geld uit bij winst. Bijvoorbeeld: Excelsior wint met minimaal 2 doelpunten verschil van PSV.

nv-author-image

De Spinning365 redactie bestaat uit drie personen. Zij testen, bekijken en schrijven reviews over spinningfietsen en geven hun eerlijke mening. Daarnaast bekijken ze het laatste spinning-nieuws en geven ze tips over alles wat met spinning te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *